Hastaneden yapılan açıklamaya nazaran, doğal balın yerine glikoz, fruktoz ve çeşitli tatlandırıcılarla üretilen uydurma bal, insan sıhhati üzerinde birçok olumsuz tesire sebep oluyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Alihan Oral, sahte balda yüksek ölçüde işlenmiş şeker ve katkı unsuru bulunduğunu, bu durumun bilhassa diyabet riskini artırabileceğini belirtti.
Oral, “Glikoz ve fruktoz üzere yapay şekerlerin tüketimi, kan şekeri düzeylerinde ani dalgalanmalara yol açabilir ve uzun vadede insülin direncine taban hazırlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Sahte balın, diyabetin yanı sıra sıhhat açısından birçok olumsuz tesire yola açabileceğine değinen Oral, şunları kaydetti:
“Sahte balın böbrek ve karaciğer sıhhati üzerinde olumsuz tesirleri mevcut. Bu durum organların fonksiyonlarını zorlayarak yağlanmaya ve uzun vadede hasara neden olabilir. Düzmece bal tüketimi, sindirim sistemi üzerinde ise gaz, şişkinlik ve mide ağrısı üzere sorunlara yol açabiliyor. Bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyen geçersiz bal, doğalının sahip olduğu antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerden mahrum olduğu için bedenin hastalıklara karşı direncini zayıflatabiliyor. Çok kalori içermesi nedeniyle kilo sorunlarına yol açarak obezite riskini artırıyor.”
– “Kalp rahatsızlıklarına da yol açıyor”
Sahte balın, “bradikardi” denilen kalp suratının 60’ın altına inmesi rahatsızlığına da neden olduğunu vurgulayan Oral, balı satın alma sürecinde emniyetli ve sertifikalı üreticilerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Oral, düzmece bal üretiminde kullanılan kimi katkı unsurlarının, alerjik tepkilere ve uzun vadede toksik tesirler yaratma potansiyeline sahip olduğuna da işaret etti.